Introductie

[Portret]Sander Steffann is een ICT specialist, afgestudeerd in Technische Informatica aan de Universiteit Twente. Sinds 1995 heeft hij zich gespecialiseerd in Internet gerelateerde technologiën. Door de jaren heen is hij onder meer verantwoordelijke geweest voor het opzetten van een Internet Service Provider netwerk, het automatiseren van bedrijfsprocessen, server-beheer en netwerkbeveiliging.

Sinds maart 2010 is hij een onafhankelijke consultant en richt hij zich op het adviseren van bedrijven en service providers op het gebied van netwerk-architectuur en het invoeren van IPv6. Hij is ook de vice-voorzitter van de RIPE Address Policy working group. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor het maken van beleid voor de distributie van  IP adressen en AS nummers in Europa, het Midden-Oosten en delen van Azië.

Gerelateerde functies

Naast zijn rol als netwerk- en IPv6 specialist is Sander Steffann:

Cloud-Route

Steeds meer bedrijven maken gebruik van diensten in de cloud. Soms betreft het alleen een e-maildienst of telefonie, maar soms zijn hele desktop-omgevingen in de cloud geplaatst. Dat biedt veel voordelen, en de cloud-diensten zijn vaak veilig, schaalbaar en redundant opgezet.

Er is echter één groot risico: de cloud, oftewel het internet, moet wel bereikbaar zijn. En daar gaat het nog te vaak mis. Hele bedrijven zijn slechts met een DSL verbinding of een enkele glasvezel met het internet verbonden. Over het algemeen werkt dat prima, maar als zo'n verbinding uitvalt dan kan het hele bedrijf stil komen te liggen.

Voor veel bedrijven is dat nooit een bewuste keuze geweest. Het internet is ooit als een handige extra dienst binnengekomen, en gaandeweg werd er steeds meer en meer gebruik van gemaakt. Het is tijd om daar eens bij stil te staan en te bekijken hoe afhankelijk het bedrijf is geworden van het internet.

Cloud-route is de oplossing voor de bedrijven die er achter komen dat ze niet meer zonder het internet kunnen. Er zijn geen speciale dure verbindingen voor nodig maar het biedt toch de redundantie en flexibiliteit die nodig is om goed van de cloud gebruik te kunnen maken.

Aangesloten bij / Deelnemer van:

Stichting IPv6 Nederland    RIPE Deelnemer    IPv6 Task Force Nederland    RIPE NCC Member